Computergestuurde mechanische productietechnieken
Beschrijving van de studierichting
Ben je geïnteresseerd in ontwerpen, in het verspanen van de meest uiteenlopende materiaalsoorten, in programmeren of automatiseren, ben je tevens creatief en denk je oplossingsgericht? Dan is de Se-n-Se opleiding – secundair na secundair – COMPUTERGESTUURDE MECHANISCHE PRODUCTIETECHNIEKEN, een opleiding die aansluit op jouw interesses. Deze opleiding op niveau “hogeschool” is een logisch vervolg op de studierichting Mechanische Vormgevingstechnieken TSO, Elektromechanica TSO, ook leerlingen met een 7 BSO diploma (mechanica gericht ) vinden vlot hun weg in de opleiding.
Wat kan je verwachten?
In dit specialisatiejaar kan je een aantal competenties verbreden en verdiepen met behulp van moderne CNC-machines. De benodigde technologie leer je door mechanische vormgeving, via het tekenen van constructies,, werking en opbouw van de machines en een functionele gereedschapskeuze. Het ontwerpen en digitaliseren van werkstukken scherpt bovendien de creativiteit en het technisch inzicht aan. Bij dit alles houd je rekening met veiligheid, milieu en kostprijs. De verwerking van gegevens, het lezen en maken van tekeningen en schema’s gebeurt met professionele software . Via stages maak je kennis met de cultuur van een bedrijf met computergestuurde machines.
Opleiding!
In de opleiding verwerven de jongeren een grondige kennis van CNC-machines inclusief bijhorende programmeertechnieken. Het beheer van CAD-tekeningen en databases evenals de integratie van andere softwarepakketten, ten dienste van de werkvoorbereiding, de productie en de administratie, maken deel uit van de opleiding. De link tussen CAD en CAM, met aangepaste meettechnieken wordt via een project werkplekleren geoefend. (VDAB)
Naar hoger onderwijs?
Door de professionele benaderingswijze, een gedreven en motiverend werkklimaat op hoog niveau is dit eveneens de ideale tussenstap naar hoger onderwijs. Tijdens de opleiding verzamel je studiepunten, die inzetbaar zijn in het hoger onderwijs.
Deze studierichting is dan ook een mooie opstap naar:
een bachelorsdiploma in het studiegebied “mechanica” , in al zijn opties te behalen;
vervolgopleidingen en trajecten in het volwassenenonderwijs en de bedrijfswereld te voltooien.
Een boeiende job!
Na de opleiding wacht je een boeiende job in een breed spectrum van tewerkstellingsmogelijkheden. Onder andere in een mechanisch constructiebedrijf kan je volgende beroepen uitoefenen:
technisch tekenaar met gebruik van CAD en 3D software;
werkvoorbereider met toepassing van industriële verspaninstechnologie;
programmeur van computergestuurde machines en robots;
gekwalificeerd technicus van computergestuurde werktuigmachines;
kwaliteitsbewaker die onder andere controles met 3D-meetapparatuur uitvoert.
Wat staat je te wachten?
Weekopdracht 28 uur
12 u. Labo CNC: programmeren en instellen van CNC-werktuigmachines via ISO of dialoog sturingen. Afwerken van werkstukken, van tekening tot meetverslag
4 u. Labo CAD: 2D en 3D-tekenen met solidworks
4 u. TV: programmeertalen: aanleren en inoefenen van de meest courante CNC talen: Siemens, Heidenhain, Fanuc,…
2 u. TV Meettechniek: opmeten van de afgewerkte werkstukken via de klassieke meetinstrumenten en met de 3D-meetbank (VDAB)
2 u. TV CAM: aanleren en inoefenen van het CAM pakket, praktisch toepassen: van tekening via CAM naar machine
2 u. TV Verspaning: optimalisatie van het verspaningsproces
2 u. TV: Veiligheid – milieuwetgeving – kostprijs
4 u. TV: Bedrijfsbeheer : VRIJBLIJVEND